Een week op kamp gaan lijkt misschien een groot walhalla voor je kind, en dat is het natuurlijk ook. Maar wist je dat je hem of haar stiekem het aanleren van allerlei levenslessen gunt? En dat binnen een veilige omgeving onder deskundige begeleiding.
Wat te denken van:
Bevorderen van zelfstandig handelen en ontwikkelen zelfvertrouwen
Veel kinderen zijn voor het eerst zonder ouders op vakantie. Ze nemen tijdens de week allerlei beslissingen zelf, beslissingen die in het drukke gezinsleven vaak nog voor hen genomen worden. Opeens màg je zelf bepalen wat je aandoet, aan welke activiteiten je meedoet en wat je eet. Natuurlijk, de begeleiders helpen met keuzes maken, maar de stimulans voor kinderen om zelf een besluit te nemen is veel groter in een kampse omgeving. Dit heeft een positief effect op het ontwikkelen van zelfstandigheid en het krijgen van zelfvertrouwen.
Nieuwe kant van jezelf ontdekken
Een groter vertrouwen heeft als gevolg dat een kind meer dingen aandurft. Op zomerkamp wordt je sowieso geconfronteerd met allerlei nieuwe dingen en activiteiten. Door hieraan mee te doen ontdekken kinderen misschien wel andere kanten van zichzelf, kanten die ze nog niet kenden of die op school onderbelicht blijven. Hierdoor ontwikkelen ze zich breder.
Andere omgeving doet wonderen
Op school wordt van alles van je kind verwacht. Er zijn werkjes, toetsen, krullen en kritieken. Kinderen weten vaak feilloos wie er goed kan leren en wie niet. De druk om aan de norm te voldoen is al groot. Op zomerkamp worden successen en ervaringen anders gepresenteerd en ligt er minder nadruk op presteren. Deze verandering in routine resulteert in een toegenomen gevoel van eigenwaarde, want misschien kom je er wel achter dat jij in iets heel anders goed bent dan rekenen of spellen.
Goed voor flexibiliteit: onverwachte wendingen
Weg van huis, van de vertrouwde omgeving kan ook spannend zijn. Zo spannend zelfs dat er bij het afscheid, of op momenten dat de dingen net even anders lopen dan verwacht even een traantje gelaten wordt. Dat is helemaal niet erg want een kamp geeft je ook een groot gevoel van onafhankelijkheid, vrijheid en trots. Want het lukt je best om zelf te bepalen wat je aantrekt, wat je eet en op een andere plek dan thuis te slapen.
In een veilige setting aanleren en oefenen met (sociale) vaardigheden
Sociale vaardigheid, samenhorigheid, iets samen doen en blij zijn dat je dat met de groep hebt gedaan. Op kamp ben je samen met leeftijdsgenoten en ben je zelf creatief in plaats van dat papa, mama of de juf alles aanreiken. Er is gewoon even minder bemoeienis. Voor de kundige leiding is het een ware kunst ervoor te zorgen dat ieder kind tot zijn of haar recht komt. Zij betrekken de kinderen bij de groepsactiviteiten en zorgen voor een goede wisselwerking onderling. Zo leert je kind hoe het meebeweegt èn een eigen plan trekt in een groep. Het leert samen te werken, op groepsgenoten te rekenen en dat nieuwe maatjes ook op hem of haar rekenen.
Samenwerken en elkaar helpen
Met zijn allen klusjes doen. Ieder draagt bij naar kunnen met corvee en om tent en terrein netjes te houden. Deze taken zijn er niet alleen de leiding te ontlasten, maar veel meer nog om de teamspirit en samenwerking te bevorderen. Dit vergroot het groepsgevoel. De kinderen en begeleiding komen uit alle hoeken van het land, ook dit is goed voor het groepsgevoel en zorgt voor een verbindende factor tijdens de SummerMoves zomerkampweek. Doordat je kind met zoveel verschillende kinderen in aanraking komt leert het anderen neutraal te bekijken. Dit vergroot het elkaar accepteren om wie je bent en niet om wat je draagt en kan.
Van proberen kun je leren
Op zomerkamp probeert je kind veel nieuwe dingen uit. Er is een hoop aanbod aan spellen, sporten en activiteiten. Je kind slaapt met leeftijdsgenoten in een grote tent en gaat op pad naar nieuwe plekken. Misschien gaat het wel extra gymmen, dansen of freerunnen en zo leert je kind allerlei nieuwe technieken. Feit is dat kinderen zichzelf in deze stimulerende omgeving ook in een ander licht zien. Dit vergroot de keuzemogelijkheden over waar een kind zichzelf nog in wil ontwikkelen. Bovendien kom je er gedurende de week achter dat je iets blijkt te kunnen dat je van te voren heel spannend vonden.
Actief en veel buiten doen
Weer of geen weer, het is altijd goed kampweer. Je beleeft de wereld en de natuur op een heerlijke manier. Buiten zijn bevordert bovendien concentratievermogen en focus.