Onvergetelijk

Wat vinden
anderen?

De belevenissen van...

Marc

(staflid, leiding en oud-deelnemer, maar bovenal gigantische fan van zomerkamp, in het dagelijks leven business consultant)

SummerMoves Zomerkampen, dat moet je beleven. Dit is voor mij een zin die alles omvat. Ik kan het bijna niet uitleggen wat zo’n week betekent voor de kinderen, leiding of staf als je het niet zelf hebt beleefd. Het is de plek waar ik mij enorm thuis voel en zo gek kan doen als ik zelf wil.

“De kracht van zomerkamp vind ik: de energie en de verbinding. Dit komt voort uit één gemeenschappelijk doel: een geweldige week neerzetten voor de kinderen en alle vrijwilligers. Door dat gemeenschappelijk doel geeft iedereen alle energie die erin zit en komt er een verbinding in die week die tot nieuwe vriendschappen leidt.”

“Laat je kinderen deze ervaring BELEVEN! Ik heb veel verschillende soorten kampen gezien en begeleid, maar de ervaringen en belevingen zoals op ZOKA heb ik nog nergens anders gevonden.”

“Ik ga in een kampweek met mensen om waar ik in het dagelijks leven niet snel mee in contact zou komen, maar door de verbinding in zo’n week én het gemeenschappelijke doel, kunnen dat hier goede vrienden worden. Hierdoor ontwikkel ik mezelf enorm.” 

“Ik geef de helft van mijn vakantiedagen aan meerdere weken kamp bij SummerMoves Zomerkampen, omdat ik deze ervaringen nooit wil missen. Zo’n week is zo speciaal, doordat je zo’n hechte club wordt, het voelt echt als een week plezier maken op een eiland met elkaar.”

“Als deelnemer wist ik al: hier wil ik nooit meer weg. Ik vind het geweldig dat ik nu met stafleden een week draai, die vroeger mijn staf zijn geweest, waarbij ik toen dacht: ‘ooit ga ik met hen een week draaien.’ “

“Ik hou enorm van ZOKA; het is de plek waar ik mijn beste vrienden heb leren kennen en waar ik mij nog steeds kan ontwikkelen. Het geeft mij veel energie dat ik nu geweldige weken kan geven aan de kinderen en aan de leiding en staf en zelf geniet ik er nog het meest van.”

Rogér

(staflid, leiding, vader van (oud) deelnemers, in het dagelijks leven parkmanager van een vakantiepark)

“In 1993 ben ik begonnen met lesgeven bij een gymvereniging die in de zomer naar Beekbergen op kamp ging. Of ik zin had om mee te gaan? Student, vrije tijd genoeg, dus waarom niet? Vanuit Heerlen met de trein naar Apeldoorn, in een bus opgehaald worden (waar al allerlei liedjes klonken) en door naar het kampterrein in Beekbergen. Eerste indruk: Overweldigend. De eerste twee dagen heel veel moeite gehad met aanpassen; natuurlijk hele dag bezig met weinig slaap. Twijfel tussen naar huis gaan of er vol voor gaan, en gelukkig voor het laatste gekozen. Geen moment spijt van gehad.”

“In de afgelopen jaren vele functies op zomerkamp gehad, van leiding tot interne dienst tot recreatiestaf tot kampleider. Alles met heel veel plezier beleefd. Mooi vind ik ook dat alle drie mijn kinderen al jarenlang groot fan van ZOKA zijn, mijn oudste zoon gaat dit jaar (2024) voor de eerste keer als staflid mee.”

“De gevleugelde uitspraak 'ZOKA isn’t a place, it’s a feeling' gaat voor mij vooral op voor alle contacten die je legt op kamp. Heel veel verschillende mensen met verschillende achtergronden, die eenmaal gegrepen door het 'zokavirus' graag één of meerdere weken per jaar vrij maken om er met elkaar voor alle deelnemers een feestje van te maken. Mensen waar je wellicht in het dagelijks leven niet zo makkelijk contact mee maakt, pakken zich samen om er een geweldige week van te maken. Dit blijft uniek.”

“Uniek is ook de ‘zokabubbel’ waar je in gaat. Een week bijna helemaal van de wereld, met alle deelnemers, leiding en staf er een ontzettend mooi feestje van maken.”

“Vermoeiend? Absoluut! Maar het mooie blijft dat ondanks die vermoeidheid elke week, ZOKA je energie geeft om er weer een jaar tegenaan te gaan! Dat is voor mij het ultieme ZOKA gevoel!”

Thomas

(In 2024 een 13-jarige Mika, zit op het voorgezet onderwijs in een havo-klas en heeft als hobby's hip hop en voetbal)

Ik ga al zeven jaar, vanaf Sjoka, mee op kamp. Mijn twee oudere broers zijn er ook altijd en mijn ouders zijn staflid.

Je doet allemaal verschillende activiteiten. Samen met de kinderen, leiding en staf uit je dorp doe je de hele dag leuke, gezellige spelletjes. De ene keer zijn dat creatieve denkactiviteiten en de andere keer zijn het actieve bosspelletjes. Daarnaast heb je natuurlijk heel veel lol met alle kampliedjes, kampdansen en nog veel meer.

Op kamp vind ik het ook gezellig om met de kinderen uit mijn tent te ouwehoeren, overdag en in de nacht :)

Toen ik een keer op kamp was en we moesten naar bed, toen kon ik niet slapen. De rest van mijn tent kon ook niet slapen. Toen zijn wij met de hele tent op een tafel in het dorp gaan staan en hebben we heel hard de Macarena gezongen en gedanst. Toen kwam de nachtwacht en zijn wij snel naar onze tent gerend. De nachtwacht had niks door, maar de volgende dag zijn we wel aangesproken door onze leiding dat we niet meer in de nacht buiten de tent mochten.

We hebben vaak een recordkermis. Dat is ook heel erg leuk, omdat je daar allemaal leuke record-spelletjes hebt die je kan verbeteren en kan winnen. Op vrijdags sluiten we meestal gezamenlijk af met knallen met zijn allen dat zijn dans voorstellingen de yellen van de dorpen en spelletjes dat vind ik altijd heel erg leuk.

Ik hoop je te zien op de zomerkamp, want dat wil je beleven!

Bart

(staflid, oud-deelnemer en ouder van deelnemers. In het dagelijkse leven backoffice manager grondstromen).

“Wij waren destijds met 5 jongens en 23 meiden op kamp 18 jaar geleden. We voelden ons de koning te rijk. De basis van mijn vriendengroep en sociale leven ligt in de zomerkampen. We zien elkaar in wisselende samenstellingen bij de voorbereidingsweekenden en natuurlijk in de zomer als leiding of staf.”

“De kracht van het zomerkamp vind ik: de sfeer, de energie en de groei die je doormaakt. Dat kan omdat de organisatie van het zomerkamp zo doordacht is. De leiding heeft ook veelal een pedagogische achtergrond. Zij zijn eraan gewend om te kijken of iedereen meekomt, vertalen de spelletjes en activiteiten naar ieders niveau en spreken de kinderen aan op wat ze aankunnen. Aan het einde van de week is de groep compleet samengesmolten.“

Yvette 

(voorzitter, staflid, oud-deelnemer en ouder van drie zomerkampers (14, 16, 18 jaar). In het dagelijks leven sportambtenaar)

“Ik heb twee voetballende kinderen die toch op zomerkamp (van voorheen de KNGU) gaan. Fantastisch. Ik heb ze zien groeien, zien genieten, zien stralen.”

“Afgelopen jaar regende het een keer, wij zaten met z’n allen  (+/- 400 kids) in de Amfi-tent te ‘Knallen met zijn allen’. Het nummer Geronimo van Sheppard gaat aan en mijn zoon, niet de grootste of stoerste van de tent, springt op en danst in zijn eentje. Iedereen (ja ik niet, ik stond in een hoekje te huilen van geluk) in een kring om hem heen om hem aan te moedigen. Zo’n ervaring vormt je, dit neem je mee voor de rest van je leven.”

“Je mag impulsief reageren binnen veilige kaders en dit wordt beloond. Op zomerkamp groei je in een soort hogedrukpan van energie. Ik zie de kinderen groeien, maar ik als mens groei ook.”

“Mijn lievelingsfoto van mijn dochter (11 jaar) is op kamp gemaakt, ze staat af te wassen. Een te groot t-shirt valt over haar broekje, kousen tot over de knie, regenlaarzen aan, haar haar zit wild en ongekamd. Al het uiterlijk vertoon valt weg.”

“Een vriendin van mijn dochter (9) ging mee op kamp. Het meisje moest eigen eten mee, want allerlei allergieën. Haar moeder maakte zich van te voren best een beetje zorgen. Maar de leiding regelt dat gewoon, zodat ook dit meisje onbezorgd mee kan doen.”

“Tegen andere ouders zou ik zeggen: ‘Gun je kind deze ervaring. Het groeit ervan, lekker zonder papa en mama je ding doen’.”

Wendy 

(voormalig voorzitter van de Kampcommissie en teamleider bij het Grafisch Lyceum Utrecht)

“Dankzij mijn ervaringen met zomerkamp, waarin je alle gelegenheid krijgt om bijvoorbeeld voor een groep te staan of te dansen, heb ik ontdekt dat ik dat leuk vind én kan. Hierin is de kiem gelegd voor mijn latere beroepskeuzes en ben ik voor de klas gaan staan als sportleraar en docent Engels.”

“Op zomerkamp kan je binnen veilige kaders je eigen impulsiviteit de ruimte geven. Hierdoor ontdek je nieuwe kanten van jezelf en dit vormt je voor de rest van je leven.”

“Mijn meest waardevolle leerervaring was dat je er mag zijn, dat je er bij hoort en dat alles eigenlijk kan. Je mag je gek verkleden, dingen doen die thuis niet mogen, vrij zijn!” 

“Ik draag de zomerkampen zo’n warm hart toe, ik heb er mijn meest waardevolle jeugdherinneringen opgedaan, zoveel geleerd, mijn beste vrienden leren kennen. Ik ben heel blij dat ik nu iets terug kan doen dat tegelijkertijd nog steeds leerzaam en leuk is.”

Gerianne

(moeder van een zomerkamper, dochter 9 jaar, eerste keer zomerkamp)

“Mijn dochter ging met een vriendinnetje mee en was nog nooit op een zomerkamp geweest. Wij vonden het best spannend, maar het voelde meteen goed bij het wegbrengen. De organisatie is goed, ze hebben een vast aanspreekpunt per tent.”

“Het programma is leuk, gevarieerd en er is veel gezelligheid.”

“We werden super enthousiast ontvangen door de leiding, zo bijzonder dat iedereen hier een vakantieweek voor reserveert en dit vrijwillig doet, daar heb ik echt bewondering voor.”

“Er was ook veel jongere leiding, leuk om te zien hoe zij met de kids omgaan. De leiding zijn allemaal mensen met hart voor de kinderen.”

Amber 

(hoofdboeker bij turnclub WVGV Weesp, staf en leiding)

“Als hoofdboeker zorg ik voor extra promotie binnen de turnclub om onze turnsters te enthousiasmeren. Het is het leukste als er lekker veel kinderen van de club meegaan. Ik werf ook voldoende leiding. Dat is fijn omdat het bij inschrijving €20,- per kind scheelt, maar het is ook vooral gezellig om met bekenden in de leiding te zitten. Mijn beste vriendin en ik doen dit sowieso altijd samen en er haken nog meer leuke mensen aan".

“Ik schrijf daarnaast het recreatieve spelprogramma voor de leeftijdscategorie Joka. Dat is superleuk om te doen. Vooral om tijdens de kampweken te zien hoe de programma’s uitpakken, wanneer er door allerlei verschillende leiding en kinderen invulling aan gegeven wordt“.

“Ik vind het elk jaar genieten om die blije kinderen te zien. Natuurlijk moet je vroeg op en is het druk en is er veel te doen, maar van die blije koppies word ik zelf ook altijd happy”.

Niet is te gek!